| glub - 2005.04.26 16:25 - odpowiedz | | Nlog ma jakiś rss? czy moźe mi umknęło?
o jabberze wiem , ale czekam na nowy system gdzie ichat bedzie obslugiwał jabbera to wtedy dopiero bede sie bawił.
Ale teraz interesuje mnie rss. to jak z nim jest? |
|
| xesikk - 2005.04.26 18:15 - odpowiedz | | rootakool ma rss na swoim blogu, a tak to nie słyszałem żeby było.
Ale w miare słuszna propozycja, aby był rss do całego nloga.. |
|
| partykularny - 2005.04.26 18:37 - odpowiedz | | rootakool ma zewnętrzny, albo klepany ręcznie albo jakiś zewnętrzny skrypt. nlog w wersji ,,z pudełka\'\' nie ma rss\'a, może w następnej. |
|
| rootakool - 2005.04.26 20:37 - odpowiedz | | tak - wszystko jest recznie, plik xml jest na moim serwerku - ale jak sie rzadko cos wpisuje to nie jest to niewygodne - ale skrypt generujacy z bazy danych pliki rss \'na zawolanie\' nie powinien byc trudny w realizacji tutaj, prawda? :) |
|
| glub - 2005.04.26 23:27 - odpowiedz | | swietna sprawa tylko nie wiemczemu jak teraz usiluje dodac jakis kanal rss w thunderbirdzie to caly czas gada veryfying the fees i nic... |
|
| kaha - 2005.04.27 20:03 - odpowiedz | | mi w thunderbyrdzie wlasnie dzialal rootakool i praca.gazeta.pl.. wiec raczej powinno być ok. Nie powiem co i jak bo już odinstalowalem.. ;-( |
|
|
| partykularny - 2005.04.26 23:42 - odpowiedz | | Powinien być banalny do wykonania, wszak można serwować dane bez zmiany kodowania, trzeba jedynie zadbać o poprawność markupu i to można na jednej (tej samej która jest w template.nlog) pętli opędzić.
Jedyny problem to fakt, że musiałaby się tym zając administracja, albo trzeba by użyć dużo magii (i zewnętrznego serwera co mija się z celem). :P |
|
| glub - 2005.05.01 22:09 - odpowiedz | | hmm to jak bedzie z tym rss? Elio, Zbirkos? |
|
| elo - 2005.05.23 16:02 - odpowiedz | | a cóż to jest owe RSS jeśli można mi wiedzieć? |
|
| maketheworldhappy - 2005.05.23 17:05 - odpowiedz | | Jest to oparty na xmlu sposob przekazywania naglowkow, zawartosci. Najprościej to działa tak, że czytasz regularnie jakiegoś bloga, ale nie chcę ci się za każdym razem wchodzić na stronę. Dodajesz sobie do specjalnego czytnika (teraz są też w programach pocztowych, przeglądarkach i komunikatorach) kanał RSS danego bloga i program ten raz na jakiś czas sprawdza go, i pokazuje ci nagłówki i linki do pełnej treści albo nawet całe nowe wpisy. Tak więc na bieżaco widzisz co na takiej stronie się dzieje.
A to tylko jedno zastosowanie RSS.
http://rss.mrok.org
http://www.gazeta.pl/rss |
|
|