| pfscolka - 2006.05.09 18:19 - odpowiedz | | Kto to jest 'dziecko neostrady'?
Jest to dziecko, które dostało w prezencie od rodziców neostradę w promocji (lub bez) i atakuje fora oraz grupy dyskusyjne nie mając najmniejszego pojęcia o podstawowych zasadach czy netykiecie. Dlaczego akurat "dziecko neostrady"? Ponieważ kilka lat temu Internet był słabo dostępny, a modemy były kosztownym przywilejem, stąd z Internetu korzystali Ci, którzy go bardziej potrzebowali (ciężko wyobrazić sobie dyskusję na forum licząc się z każdym impulsem). Ekspansja neostrady na większość kraju uczyniła go łatwiej dostępnym, stąd też rodzice fundowali swoim pociechom łącza internetowe "do nauki", a dzieci niemające pojęcia o Internecie zalały go falą bezsensu i dużą dozą bezmyślności. Nie tylko posiadanie neostrady 'upoważnia' do bycia jego Dzieckiem. To może być również użytkownik łącza z kablowki, łącza radiowego, DSL, popularnej 'osiedlówki' lub jeszcze innego. Jeśli nie pozostajesz w zgodzie z netykietą, to niezależnie co używasz - będziesz trollem.
Tekst zacytowany ze strony
|
| | maketheworldhappy - 2006.05.09 18:36 - odpowiedz | | No tak, lepiej byłoby gdyby internet był drogi a dostęp do niego mieli tylko nieliczni... A po drugie mi bardzo podoba się wolność wypowiedzi w sieci, jeśli ktoś pisze głupio, albo mało interesująco to po prostu się go ignoruje. Oprócz tego są fora moderowane, administratorzy, którzy usuwają zbędne dyskusje. Ta akcja wydaję mi się głupia i raczej ma na celu poprawe samopoczucia jej twórców, bo raczej nie sieci.
A już w ogóle nie widzę zwiazku z nlogiem. |
| | hardcorebaby - 2006.05.09 21:09 - odpowiedz | | to kolejna moda w sieci ;)
bykom stop, lancuszkom stop, dzieciom neostrady stop...
nie widze destination point akcji tej calej |
| | nashinson - 2006.05.09 22:47 - odpowiedz | | buehehehehehehehehehe
wolnosć słowa mówi Ci to coś? |
| | nashinson - 2006.05.09 22:49 - odpowiedz | | byłbym zapomniał... jak zmaczam pissem tą netykiete to jestem trollem tak? żałosne.
|
| | nashinson - 2006.05.09 23:54 - odpowiedz | | hehehe przeczytałem tą całą stronke zalinkowaną wyżej i abstrachując już od tego że twórca liczy tylko i wyłącznie na hajs z reklam to łapie sie chyba na określenie trol ;P i co ? skonfiskujecie mi modem ? wyrzucicie kompa przez okno ? czy po prostu wystrzelicie do mnie z klamki ? ;P
|
| | | | pfscolka - 2006.05.10 16:54 - odpowiedz | | Widzę, żę wywiązała się dyskusja. Nie ja jestem twórcą tej strony, po prostu niedawno gdzieś na nią natrafiłam. Myslę, że akurat na nlogu nie ma takich \'trolli\' bo wydaje mi się, że w większości piszą tutaj osoby dorosłe. Niektórzy mówią o wolności słowa - zgoda, ale wyzywanie kogoś, obrażanie, albo pisanie setki postów bez sensu, bo np. komuś nie chciało przeczytać się FAQ to utrudnianie i uprzykrzanie życia innym użytkownikom sieci. Sieć powinna nam ułatwiać życie, a przez takich \'użytkowników\' znalezienie potrzebnej nam informacji jest duuuużo trudniejsze bo trzeba przekopać się przez całą masę bzdurnych informacji. Ktoś wspomniał o forach moderowanych, administratorach - też ok ale jeśli np na 20 napisanych postów conajmniej połowa jest bez sensu, nie związana z tematem albo obraźliwa? Szanujmy prace i czas swój i innych, przecież administrator, moderator to też czlowiek. Starajmy się traktować innych tak jak sami chcielibyśmy być traktowani i to niezależnie czy w realnym życiu czy w sieci.
No to się rozpisałam ;-)
|
| | glub - 2006.05.14 13:35 - odpowiedz | | jak rozumiesz wolnośc słowa?
Czy wolność słowa to brak kultury wg ciebie?
Wolność słowa? tak, ale im więcej wolno tym mniej wypada... |
| | aibi - 2006.05.10 21:51 - odpowiedz | | mi też się to średnio podoba, ale akurat bykom-stop jest IMHO bardzo potrzebne. Wiadomo - każdy czasem coś walnie - ale z totalną ignorancją powinno się walczyć .. nie każdy musi używać PL-Znaczków, przecinków, ale pisać \"gura\" czy \"zeka\" ?! więc to raczej nie moda - taka jest potrzeba .. |
| | bezo - 2006.05.11 14:53 - odpowiedz | | NIE - plujacym na chodnik,
- piszacym bez polskich znakow,
- piszącym z polskimi znakami,
- majacym transfer powyzej lub ponizej jakiejs tam normy,
- itd.
Podstawowa zasada, to \"nie karmic trola\" i tyle. A akcje tego typu, banerki itd., to rzecz dosc smutna i obecnie, w IV RP, raczej kurewsko smutna. Nie wystarczy, ze cenzura idzie z centrali, he? |
| | maxilla - 2006.05.12 00:03 - odpowiedz | | Hmm... Dostęp do stałego i dość taniego łacza to pół biedy... Zalewanie forów ( właśnie i tak moderowanych ) też jakoś specjalnie nie rusza - jeśli komuś ma to pomóc w zabiciu nudy... Ale ja mówię NIE reklamom i spamowi, które po prostu irytują mnie zaśmiecają moją netprzestrzeń życiową. Żeby to jeszcze jakieś przesłanie miało... To są dopiero TROLLE.
Jeszcze dobra rada... Korzystajcie zatem z forów tworzonych dla INTELIGENTNYCH ludzi, a nie tworzonych dla debili, którzy kaleczą nawet swój narodowy język.
Smutne jest jednak to, że takich miejsc jest coraz mniej.
Wolność słowa także ma swoje granice. |
| |
|