Kombinuję jak koń pod górę i postanowiłam udać się na Forum.
Zrobiłam banner w programie Flash5. I wszystko byłoby fajnie, ale ta cholera waży ponad 100 kilo! Robiłam już wszystko w opcjach, na wyczucie - i nic.
Zwracam się o pomoc. Kiedyś lordzik podrzucił mi adres strony do tworzenia bannerów (z jakichś powodów nie działa już: http://www.adobe.com/services/main.html) i tam banner z "przechodzącym" tłem i powiększającym się tekstem ważył około 5-ciu razy mniej. Ja do swojego dodałam po prostu zdjęcie (a. Pobawiłam się tym w Photoshopie. Może tu leży problem? Czy jak?). Wielkość banneru taka sama, jak ten poprzedni. Nie rozumiem.
Błagam o pomoc. Z dołu dziękuję.
Kuźwa. Pewnie teraz mnie zlinczujecie, ale gdyby tak była możliwość modyfikacji postów przynajmniej na trzy minuty po wysłaniu... Przepraszam. Nie dałam ścieżki dostępu. Jeśli mam u siebie na serwerze to widzi, ale jak ma zobaczyć tu. Przepraszam. Poprawiam się. A jak teraz coś się stanie i się nie pokaże to uciekam, żebyście mnie nie skopali i podaję w pośpiechu link, pod którym efekt pracy można obejrzeć, bo kolejnego postu w ciągu słać nie będę... oejsis.prv.pl
Jeszcze raz sorry.
Ja pier...nik. No załamałam teraz rękę. Co jest do jasnej chole... Dość. =( A u mnie wygląda to tak, jak powinno.
Z miłą chęcią skasowałabym ten post z Forum. Podkulam ogon pod siebie i kuśtykam stąd z przeprosinami na ustach.
jezeli zdjecie jest JPEG-iem, zapisz w fotosklepie jako PNG, bez kompresji, gdyz Flash automatycznie kompresuje bitmapy do JPEGA i w takim przypadku otrzymujesz kompresje nadmiarowa (co powieksza plik). Dalej - zobacz jakie masz ustawienia dla bitmap w opcji PUBLISH SETTINGS - JPEG Quality. Pobaw sie suwakiem. Na tzw. oko ocen kiedy jeszcze jest dobrze, a kiedy juiz nie.... jesli i to Ci sie nie uda - hym, skontaktuj sie ze man jakos.
Vligh: Zrobiłam tak, jak radziłeś, baner "testowy" z wykorzystaniem tego samego zdjęcia, następnie dałam: "Export Mowie", zapisałam ów banner jako GIF i... zamiast jednego pliku otrzymałam kilka GIF'ów, ponownie. Nie wiem, czemu tak się dzieje. ?. (Dziękuję za przyniesienie/noszenie pomocy).
ech misunderstanding. zawsze dostaniesz kilka DUZYCH gifow z flasha. flashowe bannery to publikuje sie do formatu SWF. jak chcesz zrobic GIFowy banner, to uzyj ImageReady co z Fotosklepem jest.
Czym coś bardziej proste tym ciężej do tego mi dojść. Żart. Aczkolwiek... Gubię się. Te wszystkie cholerne bannery są w gif'ie a ja siedzę i nie wiem. No nie wiem.
Gadu Gadu nie mam, coś się ostatnio stało z IRCem i nie mogłam wejść (a wchodzę raz na miesiąc ;>), pozostaje e-mail? Mój: czayna@o2.pl Prześlij mi proszę swój (to znaczy możesz w wiadomości wpisać "bla bla", a e-mail będę miała =) i wtedy może jakoś... OK? Dziękuję. A pod sądem mogłeś mnie widzieć.
Czytam opis problemu po raz 3ci i nadal nie wiem, w czym problem ;)
Że banner za dużo zajmuje? Może przez to zdjęcie? Ile ono samo zajmuje? Może zmniejsz mu liczbę kolorów do 256? Zmniejszenie wymiarów też nie zaszkodzi...
Tło... tło jest gifem? Ten gif jest dokładnie o takich wymiarach jak banner? Nie znam flasha, ale czy nie można jako tło podać mniejszego gifa, a flash sobie go automatycznie 'przekopiuje' tyle razy, ile potrzeba, aby wypełnił on cały banner (mniejszy objetosciowo gif, mniejszy objetosciowo banner :)
Adobe niestety przestało udostępniać creatora bannerów za darmo :( Cóż... każdy chce zarobić ;P
Trzeba znaleźć inną stronkę z creatorami. STFN ;)