| artnet - 2006.03.27 21:17 - odpowiedz | | Od godziny 10 rano w Le Madame zbierali się ludzie, by zapobiec eksmisji klubu. Oczekiwali na nadejście komornika, które zaplanowano na 11.
Tuż po wyznaczonej godzinie komornik przybył, by przystąpić do procedury egzekucyjnej. Po krótkiej rozmowie z osobami prowadzącymi klub stwierdził on, że nie chce doprowadzić do sytuacji, gdy osoby przebywające wewnątrz klubu zostaną usunięte siłą. Dał czas na wyjście z klubu. Od około 14.00 wejście jest blokowane przez policję, naprzeciwko której (w przedsionku klubu) stoją osoby broniące klubu. Komornicy kilkakrotnie zalepiali wejście taśmą, która była zrywana przez protestujących. Przez jakiś czas można było wchodzić i wychodzić z klubu, obecnie policja nie wpuszcza nikogo do środka. Osoby wychodzące z klubu oraz stojące na zewnątrz są spisywane.
Media nie są wpuszczane do srodka, a wewnątrz klubu wciąż przebywa około 150-200 osób.
W międzyczasie przemawiał w obronie klubu Marek Borowski.
W tej chwili ( godz. 17.50) policja otacza budynek, obstawione są wszystkie wyjścia. Jest groźba odcięcia prądu i wody.
Stowarzyszenie Le Madame wysłało prośbę do posłów okregu warszawskiego o podjęcie madiacji z władzamiu miasta.
Powołano Obywatelski Komitet Strajkowy w celu koordynacji protestu. Domaga się on wywiązania z zeszłorocznych obietnic, czyli zapewnienia dalszego istnienia klubu.
Klub Le Madame stanowi niezależne centrum kultury, miejsce nieskrępowanej debaty politycznej. Jest kolebką działań społecznych, przestrzenią otwartą dla wszystkich ludzi aktywnych, miejscem spotkań o charakterze kulturalnym, a także siedzibą partii Zieloni 2004.
Wyjątkowa natura Klubu wynika z zaangażowania zwykłych ludzi w jego tworzenie.
Oświadczamy, że nie ustąpimy Władzom Miasta. Będziemy bronić Galerii przed eksmisją do czasu, aż nie doczekamy się realizacji obietnic, złożonych nam w ubiegłym roku. Domagamy się rozpoczęcia negocjacji w celu wynajmu lokalu przez Stowarzyszenie Le Madame i tym samym zapewnienie mu dalszego istnienia.
Rozpoczynamy okupację lokalu przy ul. Koźlej 12.
Obywatelski Komitet Strajkowy Le Madame
p.s. Kto może nas wesprzeć, niech zjawi sie na Kozlej 12 - o godzinie 20.00 rozpoczyna się ŚWIECENIE Z GROMNICAMI - przynoście ŚWIECE i GROMNICE przez całą NOC!
Nie poddamy się kaczce na krzywych łapach!
|
|
| marzyciel - 2006.03.27 23:48 - odpowiedz | | a z jakiej paki przybyl tam komornik? dlugi or sth? |
|
| glub - 2006.03.28 07:06 - odpowiedz | | Sytuacja le madame nie jest jasna...gdyż właściciel kamienicy nie jest jednoznaczny.
firma od której le madame jest wynajmowane ma tylko cześć pomieszczeń a na dodatek sama dzierżawi pomieszczenia.
Problem jest bardziej złożony niż się wydaje, le madame nie da sie obronić bez dobrej woli miasta i spoldzielni. ale nie są zainteresowane. |
|
| artnet - 2006.03.30 18:58 - odpowiedz | | Po blisko dwóch dobach okupacji klubu (byłem) komornik nie odebrał kluczy! Nie poddamy się!!!!!
|
|
|
| artnet - 2006.04.03 14:38 - odpowiedz | | Bez obaw! Klub nadal istnieje przy Koźlej 12; jednak teraz wszystkie imprezy odbywają się na ulicy, przed bramą do dawnej siedziby. Codziennie, od 19-tej...
|
|
|
| marzyciel - 2006.03.28 15:32 - odpowiedz | | Glub, dzieki za info, zawsze to lepiej wiedziec o czym sie rozmawia ;)
Daily, twoja opinia bezgranicznie wzbogacila ten temat. Byloby jednak lepiej, gdybys zrobil/a jak znakomita wiekszosc ludzi majacych to w dupie i w ogole sie nie wypowiadal/a ;) |
|
| summer_of_my_life - 2006.03.30 05:48 - odpowiedz | | \"A co to mało klubów na świecie\" też mam to w dupie ;)
I\"le Madame\" starą nore
Z ludzmi co bronią jej na kupie
Idealistów i tych z honorem
A mam ja was dzis wszystkich w dupie ;D |
|
|
| summer_of_my_life - 2006.03.31 19:20 - odpowiedz | | taki świat niestety a ja jestem wytworem jego chorego umysłu :) młodzież dziś sfrustrowana żyje na tym swiecie...;P |
|
|
| chynaa - 2006.04.03 20:01 - odpowiedz | | \"Daily, twoja opinia bezgranicznie wzbogacila ten temat.\".
Brawo. Tak. Zdecydowanie. Daily, więcej takich opinii. Rozbudzają szare komórki. |
|
| acha - 2006.04.04 01:28 - odpowiedz | | Chciałam dodać swoje trzy grosze. Bardzo lubię \'Le Madame\' i bardzo lubię ludzi, którzy tam bywają, bywali i mam nadzieję, że będą bywać. Tyle :)
Love and Peace :)
|
|
| glub - 2006.04.05 00:21 - odpowiedz | | Le madamme już nie ma ale za to Maciej robi nową sztuke.
http://www.bomba.waw.pl/ |
|
| on_i_on - 2006.04.05 15:30 - odpowiedz | | no i jesteśmy - codziennie od 19-tej!
Wczoraj monodram Joanny Szczepkowskiej \"Mój Wilton\", a dzisiaj będzie slam poetycki. W sobotę zaś Le Manifa o 19-tej na placu Bankowym..
\"Le Madame\" żyje!!
|
|
|
| lee - 2006.04.07 20:32 - odpowiedz | | A ja mam \"Lee Madame\" :) |
|
| televator - 2006.04.07 22:56 - odpowiedz | | Ważne jest, że macie jakieś ideały.
Podobno lepsze takie, niż żadne. |
|
| on_i_on - 2006.04.08 16:45 - odpowiedz | | Republika LE MADAME walczy - dzisiaj o 19-tej pod Ratuszem na pl. Bankowym będzie wielka Le Manifa!!!
|
|
| koko - 2006.04.27 21:14 - odpowiedz | | nadal walcza tyle, ze nie wiadomo czy jest sens nadal walczyc... |
|
| czizz - 2006.04.28 00:03 - odpowiedz | | Antoni Libera - \"Madame\" polecam perełka |
|
| el_finito - 2006.04.28 22:47 - odpowiedz | | http://www.spam.art.pl/upload/artinfo/artinfo53/malga_loza1.html
dla mnie gówno, ale może nie moje gusta? |
|
|
| lee_2 - 2006.05.10 12:22 - odpowiedz | | \"Posłowie \"Samoobrony\", nie od dziś wiadomo, zadłużeni są po uszy. Podobno zgłosili już w Sejmie odpowiednią ustawę, na mocy której te długi spłaci im rząd (i przy okazji, dla zachowania pozorów, parędziesięciu tysiącom innych naciągaczy - kraj bogaty, wytrzyma, jak mawiał powieściowy Mateusz Bigda), ale nawet przy najsprawniejszej koalicyjnej współpracy zanim wejdzie ona w życie, chwila musi minąć.
A tu już komornicy siedzą na łbie. Więc lepperowcy idą na bezczelnego: wymachują komornikowi przed nosem poselskimi legitymacjami, straszą znajomościami z ministrem?
Konkretny przypadek opisuje dzisiejsza \"Gazeta Wyborcza\", i oczywiście trudno się z nią nie zgodzić co do oceny całej sprawy. Tylko ja mam jedno ale - przecież ledwie co i ta gazeta, i szereg innych, zachwycały się \"obroną\" warszawskiego klubu \"Le Madame\". Jeszcze tydzień temu pogonienie precz komornika, i to bez prawnej podkładki, którą posłowie \"Samoobrony\" przynajmniej sobie załatwili, tylko tak, po prostu, było czynem, któremu ta sama gazeta, bodaj czy nie ci sami dziennikarze, zawzięcie kibicowali.\"
napisał R.A.Z na: http://fakty.interia.pl/felietony/ziemkiewicz/news?inf=746823 |
|